Nieuwe compositie-opdrachten ereprijs gesteund door FPK

Met trots kunnen wij delen dat het Fonds Podiumkunsten drie aanvragen voor compositie-opdrachten van de ereprijs heeft gehonoreerd. In 2018 en 2019 kunnen wij hierdoor nieuwe werken van Kate Moore, Martijn Padding en Guus Janssen laten klinken, speciaal geschreven voor de ereprijs. Het ensemble manifesteert zich al decennialang als instrument voor componisten, om hun talent te ontwikkelen en visie te realiseren. Met steun van het FPK kunnen wij dit blijven doen.

Het nieuwe stuk Fluisterzacht van Guus Janssen zal op 19 november 2018 in première gaan tijdens de derde editie van Verse Notenmix in Musis Arnhem. Al jaren wil de ereprijs samenwerken met Janssen; zoals veel componisten waar het ensemble mee samenwerkt heeft hij een achtergrond in geïmproviseerde muziek, waarbij het overschrijden van genrerestricties telkens aan de orde is.
Fluisterzacht zal een cyclisch werk worden met invloeden van extreme popmuziek zoals van de band Napalm Death. Intensiteit, gedoe en gedrevenheid grijpen de luisteraar bij de lurven.

Martijn Padding en de ereprijs kennen een jarenlange en intensieve vriendschap: Padding schreef zes stukken voor de ereprijs en is al 17 jaar senior composer en jurylid tijdens de Young Composers Meeting. Met zijn nieuwe stuk voor het ensemble, This Is A Loud World, wil Padding aan de slag gaan met een theatrale vorm van microluisteren. ‘Muted ereprijs‘ vormt een microscopische klankenwereld als bed voor de ster van dit stuk: het klavechord.

In 2003 leerden de ereprijs en Kate Moore elkaar kennen tijdens de Young Composers Meeting, waar zij als jonge componist een diepe indruk achterliet. Moore’s nieuwe stuk voor de ereprijs heet De Reiger. Deze majestueuze watervogel speelt de hoofdrol in een klinkende reis door stilte en vlucht. Het stuk is daarmee een onderdeel van een serie composities door Moore over de natuur in Nederland. Samen met het nieuwe stuk van Martijn Padding zal De Reiger in november 2019 in première gaan.