• Start
  • Nieuwe opdrachtcomposities voor Oğuz Büyükberber & Ned McGowan

Nieuwe opdrachtcomposities voor Oğuz Büyükberber & Ned McGowan

Met trots kunnen wij delen dat het Fonds Podiumkunsten twee aanvragen voor compositie-opdrachten van Orkest De Ereprijs heeft gehonoreerd! In het najaar van 2021 zullen nieuwe werken van Oğuz Büyükberber en Ned McGowan in première gaan.⁠

Klarinettist Oğuz Büyükberber combineert in zijn stijl hedendaagse compositie, jazz en invloeden uit zijn Turkse achtergrond. Improviseren in een hypermoderne avant-garde setting is waar hij zich het meest thuis voelt. Of het nu akoestisch, elektronisch, of iets daartussenin is. Büyükberber heeft opgetreden op grote festivals en locaties over de hele wereld en heeft samengewerkt met ensembles van topniveau, solisten, artiesten, theater- en dansgezelschappen. Hij studeerde basklarinet bij Harry Sparnaay aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde compositielessen bij Theo Loevendie. Wij werken als orkest voor actuele gecomponeerde muziek graag samen met een componist die zo’n muzikaal diverse achtergrond heeft en de open mentaliteit om grensoverschrijdend nieuwe muziek te onderzoeken. Büyükberber is uitstekend (bas)klarinettist en zal zijn nieuwe stuk samen met ons uitvoeren.

Ned McGowan is componist, leraar, fluitist, improvisator, curator en onderzoeker. Zijn muziek is bekend om ritmische vitaliteit en technische virtuositeit. McGowan heeft verschillende prijzen gewonnen en zijn werk is uitgevoerd in Carnegie Hall, Het Concertgebouw en andere zalen en festivals over de hele wereld, door vele orkesten, ensembles en solisten. De composities van Ned worden vaak beïnvloed door zijn ervaringen als fluitist in de Europese hedendaagse, improvisatorische en niet-westerse muzikale kringen. Zijn voornaamste artistieke doel is om autonome muzikale werelden te creëren door middel van een proces van cross-genre vertaling. Door het benutten van de mogelijkheden van notatie en diverse uitvoeringspraktijken, zoekt hij naar het creëren van praktische methoden voor universele, culturele en persoonlijke expressies.

Orkest De Ereprijs manifesteert zich al jarenlang als levend instrument voor componisten, om hun talent te ontwikkelen en visie te realiseren. Dankzij de steun van het Fonds Podiumkunsten kunnen wij dit blijven doen.


Foto links: Oğuz Büyükberber⁠
Foto rechts: Ned McGowan / door Michel Marang