29ste Young Composers Meeting: Senior Composers Team
Tijdens de jaarlijkse Young Composers Meeting bieden wij jonge professionele componisten de mogelijkheid om een stuk voor het ensemble te componeren en zo hun talenten te ontwikkelen, alsmede hun kennis te vergroten en een netwerk op te bouwen. Tijdens deze meeting krijgen de young composers individuele lessen van de senior composers. Graag delen wij met u welke componisten er in 2023 de jonge componisten zullen begeleiden tijdens de 29ste Young Composers Meeting. Richard Ayres en Martijn Padding maken, al sinds vele jaren, ook nu weer deel uit van het team. Drie nieuwe componisten zullen het team versterken: Wilbert Bulsink, Calliope Tsoupaki en Anna Veismane.
We stellen we alle componisten één voor één aan u voor.
Wilbert Bulsink (1983) doceert compositie aan het Artez Conservatorium in Zwolle. Daarnaast is hij actief als pianist en toetsenist op synthesizer en hammondorgel in bands als fSTARand en PumpOrgan. Bulsink maakt tevens deel uit van het componisten collectief Monoták en van Splendor Amsterdam, een groep van vijftig musici die een oud badhuis omtoverde tot een podium voor alle soorten muziek. Als componist ontving hij opdrachten van vele Nederlandse ensembles en orkesten: onder meer ASKO|Schönberg, het Nieuw Ensemble, Looptail, het Orkest van het Oosten, het Nederlands Blazers Ensemble.
Lees meer over Wilbert Bulsink op zijn website.
Calliope Tsoupaki (1963) doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2018 werd zij voor de komende twee jaar benoemd tot "Componist-laureaat van Nederland". Tsoupaki maakt muziek die een sfeer van tijdloosheid ademt. Haar doel is het zo eenvoudig en helder mogelijk uitdrukken van de essentie. In haar composities gebruikt zij elementen uit de oude en de hedendaagse muziek, en uit de muziek van Griekenland en het Midden-Oosten. Door deze aspecten te combineren, creëert zij vakkundig een geheel eigen stijl.
Haar muziek wordt geprezen om het melodische karakter, de warme klank en de emotionele kwaliteit. Tot op heden bestaat haar oeuvre uit meer dan 100 werken voor uiteenlopende bezettingen en instrumenten uit verschillende culturen (qanun, ney, kemençe, hurdy gurdy, vielle, viola da gamba, panfluit), van solowerken tot orkestwerken, koormuziek, dans, theater, opera en multi-sensoriële projecten.
Lees meer over Calliope Tsoupaki op haar website.
Foto door Michiel van Nieuwkerk.
Anna Veismane (1976) werkt bij de Letse Radio 3 - Klasika als producent van geluidsopnamen en organiseert regelmatig concerten - live-uitzendingen in de 1e studio van de Letse Radio. Tevens was ze artistiek directeur van het Letse componisten unief festival "The Latvian New Music Days 2022". Anna is lid van het bestuur van de Letse componisten unie en voorzitter van de ISCM Letland sectie. Ze is betrokken bij educatieve projecten voor jongeren en promoot en stimuleert daarnaast het werk van jonge componisten. Ze heeft muziek geschreven voor theatervoorstellingen, bewerkingen van volksmuziek en populaire muziek, alsmede methodisch materiaal voor kinderen.
Lees meer over Anna Veismane op haar website.
Foto door Janis Porietis.
De orkestwerken van Richard Ayres (1965) vertonen een caleidoscoop van kleur, emotie en muzikale stijl, waarbij vaak sprake is van sterke visuele en dramatische ideeën. Een serie 'NONcertos' voor solo-instrument en ensemble of orkest, waarin de solist vaak als virtuoze antiheld wordt gepositioneerd, toont Ayres' vermogen om drama en humor in zijn muziek in balans te brengen. In de jaren negentig verhuisde Ayres naar Den Haag voor een postdoctorale compositiestudie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij later compositie docent werd. Sinds 2006 doceert hij aan het Conservatorium van Amsterdam.
Lees meer over Richard Ayres op zijn website.
Foto: https://richardayrescomposer.tumblr.com/.
Martijn Padding (1956) studeerde compositie bij Louis Andriessen en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Momenteel is hij docent en hoofd van de compositieafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.Padding heeft een fascinatie voor helderheid en tegenstellingen tussen het logische en het onlogische. In zijn werk zoekt hij de listigheid in plaats van het grote gebaar.
Padding’s oeuvre reikt van werken voor een solo-instrument tot grootschalige composities voor orkest en muziektheater. Zijn compositorische esthetiek sluit elke hiërarchische relatie binnen de muziek uit, bijvoorbeeld tussen modernistische en experimentele elementen, invloeden uit de populaire cultuur en in de geschiedenis gewortelde doctrine
Lees meer over Martijn Padding op zijn website.
Foto: http://www.martijnpadding.nl/.
V.l.n.r.: Anna Veismane, Martijn Padding, Calliope Tsoupaki, Wilbert Bulsink en Richard Ayres.
De aanmelding voor de 29e editie van de Young Composers Meeting gaat op 1 juni open! Meer over Young Composers Meeting lees je hier.