6 oktober | h/AI | Korzo Theater Den Haag

Human versus Artificial Intelligence

"De mens is een koord gespannen tussen de übermensch en het dier"
(uit: “Aldus sprak Zarathustra”, Nietzsche)

In een poging om de nieuwkomer A.I wat beter te kunnen begrijpen en om te zien hoe ver de genialiteit van dit schepsel zich eigenlijk uitstrekt, besloten theatergroep ECHO, Veenfabriek en de Ereprijs om een gesamtkunstwerk te maken mét dit wezen in wording.

Tekst A.I, Jibbe Willems, Ninke Overbeek
Muziek A.I., Lam Lai
Installatie John van Oostrum
Scenografie Noa Helder
Spel Anna Schoen, Chandana Sarma e.a.
Orkest De Ereprijs o.l.v. Gregory Charette
Eindregie A.I.
Met speciale dank aan Liacs voor het ondersteunen van de A.I.

WAAROM A.I?

Lange tijd was God de zingevende autoriteit voor de mens. Sinds Nietzsche God doodverklaarde, werd de mens voor een geheel nieuwe periode op zichzelf aangewezen: de mens als maatstaf voor de mens. Inmiddels bevindt de mens zich in weer een geheel nieuwe fase in de wereldgeschiedenis, een fase waarin kunstmatige intelligentie onderdeel is gaan uitmaken van het menszijn. De kunstmatige intelligentie ondersteunt onze denkprocessen, beïnvloedt ons handelen en neemt onze taken ongemerkt over. Ze huist onder de bedekte term “A.I.” (Artificial Intelligence) al op grote schaal in onze apparaten en systemen. Nog even en A.I. zit in ons hoofd. Dat belooft volgens aanhangers veel goeds , terwijl critici wijzen op toekomstige gevaren. A.I. behelst in deze fase van de mens dus vooral het ongekende, dat wat kan gaan komen. We zullen onze H.I. (Human Intelligence ) volop moeten gebruiken om straks een waardige partner van A.I. te kunnen zijn.

De spanning tussen H.I. en A.I. vergt dus ‘serieus’ onderzoek. Partners Veenfabriek, Ereprijs en ECHO gaan deze uitdaging aan in de productie Aldus sprak A.I. Een 14-koppig orkest, 3 acteurs, vele robots en A.I... Samen willen we boven ‘onszelf’ uitstijgen op weg, en verlangend, naar een betere versie van ‘ons’, gaan we op zoek naar wie we zijn. In interactie met onze eigen testversie van A.I. leren we ‘haar/hem/het’ kennen en willen we leren hoe een betere versie van onszelf te worden. Misschien kunnen we dan A.I. nog wel iets menselijks leren!

Concertinformatie
Datum en tijd: donderdag 6 oktober, 20:30u
Locatie: Korzo Den Haag
Princestraat 42 2513 CE Den Haag

Tickets via Korzo Den Haag.

Foto: Studio Miek Uittenhout