19 & 20 november 2022 | h/AI | Frascati Amsterdam

Human versus Artificial Intelligence

In een poging om de nieuwkomer A.I wat beter te kunnen begrijpen en om te zien hoe ver de genialiteit van dit schepsel zich eigenlijk uitstrekt, besloten theatergroep ECHO, Veenfabriek en de Ereprijs om een gesamtkunstwerk te maken mét dit wezen in wording.

Wat is A.I. (Artificial Intelligence) eigenlijk voor wezen? En wat is een mens? Kan AI hierover met ons meedenken, filosoferen en zelfs kunst maken? In h/AI gaan de Veenfabriek, Orkest De Ereprijs en theatergroep ECHO de uitdaging aan en maken bovenmenselijk muziektheater samen met AI.

 

Kunstmatige intelligentie is onderdeel geworden van ons menszijn. Het ondersteunt onze denkprocessen, beïnvloedt onze keuzes en neemt steeds meer taken van ons over. Ongemerkt zit AI al in onze apparaten en systemen. Nog even en AI neemt ons hoofd over. Volgens aanhangers belooft dat veel goeds, maar critici wijzen op toekomstige gevaren. Gaat AI ons helpen om boven onszelf uit te stijgen?

h/AI is een bovenmenselijke manifestatie met vier acteurs, een 14-koppig orkest, AI en het publiek. Hoe groot is de invloed van AI op ons spel, onze muziek en wat merkt de toeschouwer hiervan? We maken het mee in h/AI, human versus Artificial Intelligence: filosofisch muziektheater van de toekomst waarin AI zelf meedenkt.

Gesamtkunstwerk: van Nietzsche tot AI
Muziek, tekst, beeld en ja, ook A.I. vallen samen in een wonderlijke reis die begint bij Also sprach Zarathustra van Nietzsche. Via teksten van onder anderen Jibbe Williams en Ninke Overbeek en muziek van de in Hong Kong geboren componiste Lam Lai duik je de wereld van de Artificiële Intelligentie in en zijn levensveranderende ervaringen en ontdekkingen niet uitgesloten.

Uitvoerenden
Orkest de Ereprijs, de Veenfabriek en theatergroep ECHO hebben gemeen dat ze niet weglopen voor een experiment. Zowel in muziek als in tekst en beeld zitten deze gezelschappen boven op de actualiteit en onderzoeken zij de menselijke implicaties van wetenschappelijke revoluties. De muziek is deze keer in handen van Lam Lai, een componiste die op alle mogelijke manieren klankervaringen onderzoekt en internationaal veel geprezen is om haar klank- en beeldinstallaties. Maar ook A.I. heeft een stevige vinger in de pap, bijvoorbeeld in de vorm van de eindregie. Als dat maar goed gaat.

CREDITS
Orkest de Ereprijs
Veenfabriek
Theatergroep ECHO
Regie: A.I., John van Oostrum
Tekst: A.I., Jibbe Willems, Ninke Overbeek
Muziek: A.I., Lam Lai
Installatie: A.I, John van Oostrum
Scenografie: Noa Helder
Spel: A.I. Anna Schoen, Chandana Sarma, Jeroen van Arkel, Monica Hofman
Dirigent: Gregory Charette
Productie: Caco Verhees
Geluid: Pieter Jongelie
Techniek: Vincent Krouwer
Publiciteit: Kelly de Haan, Lies Mensink, Janaï Shibolet, Marcel Vos, Mirjam de Zwart
Campagnebeeld: Studio Miek Uittenhout

Foto: Studio Miek Uittenhout

Concertinformatie
Datum en tijd: 19 en 20 november, 20.30u
Locatie: Frascati 1
Nes 63, 1012 KD Amsterdam

Tickets via Frascati.