17 juni 2023 | Première Museumtour | Museum Arnhem

Orkest De Ereprijs wil culturele verschillen overbruggen en verbindingen leggen tussen generaties. Met de Museumtour zoeken we het publiek op in een omgeving waar hedendaagse muziek nog niet vaak te vinden is. Als onderdeel van ons meerjarig Re-Generation programma kregen zes componisten de opdracht om op basis van objecten en verhalen uit de permanente opstelling van een museum nieuwe muziek te componeren.  De Museumtour gaat geheel toepasselijk in première op de Dag van de Componist in Museum Arnhem.

Deze Nederlandse stadsmusea doen hier aan mee: Museum Arnhem, Verwey Museum Haarlem, Kröller-Müller Museum, CODA Museum, Stedelijk Museum Breda en Kasteel Huis Bergh. De nieuwe composities kunnen geïnspireerd zijn door het hele museum, een schilderij of sculptuur, of de geschiedenis van de stad waar het gevestigd is. Daarmee kunnen de muziekstukken bespiegelen, becommentariëren of een ander perspectief bieden; een soort muzikale publieksbemiddeling. Voor elk museum ontstaat zo een compositie van ongeveer zes minuten.

 

Componisten Corrie van Binsbergen, Wilbert Bulsink, Pete Harden, Vanessa Lann, Klas Torstensson en Klaas de Vries schreven elk voor een ander museum een nieuwe compositie. Tijdens elk museumconcert zullen alle stukken worden uitgevoerd en het bijbehorende stuk worden uitgelicht. Op zaterdag 17 juni gaat de Museumtour in première op de Dag van de Componist. Corrie van Binsbergen componeerde een stuk geïnspireerd op de kunst van Museum Arnhem. De andere uitvoeringen zijn op:

24 juni 2023, Verwey Museum Haarlem, Klaas de Vries

25 juni 2023, Kröller-Müller Museum, Klas Torstensson

29 juni 2023, CODA Museum, Pete Harden

2 juli 2023, Stedelijk Museum Breda , Wilbert Bulsink

9 juli 2023, Kasteel Huis Bergh, Vanessa Lann