St. Louis Blues
In 1939 ontvluchtten honderden Joden per boot Europa. In de opera St. Louis Blues door Stichting Touchstones en orkest de ereprijs zien we hoe hun vlucht naar vrijheid eindigde in een deceptie. Een indringend verhaal, dat 80 jaar na dato opeens weer pijnlijk actueel is.
De Nederlandstalige opera St. Louis Blues is gebaseerd op ware gebeurtenissen in het jaar 1939. In dat jaar vaart het passagiersschip de St. Louis met 937 Joodse passagiers aan boord af van Hamburg naar Havana. De vluchtelingen hopen zich in veiligheid te brengen door in Cuba een inreisvisum voor de VS te bemachtigen. Wat begint als een tocht vol euforie eindigt in deceptie: Cuba, de VS en Zuid-Amerika sluiten hun grenzen voor vluchtelingen. Het schip keert met de ruim 900 Joden noodgedwongen terug naar Europa, alwaar voor de meesten hetzelfde lot wacht als voor miljoenen Joden ten tijde van WO II.
De geschiedenis herhaalt zich: 80 jaar na dato is het wrang te moeten constateren dat het lot van bootvluchtelingen ook heden ten dage ongewis is. Deze opera verbindt het verleden met het heden en zet aan tot zowel her- als overdenking. De toekomst zal uitwijzen of meer medemenselijkheid blijvend een brug te ver is.
Regie: Jeroen Kriek Compositie: Chiel Meijering Muziek: orkest de ereprijs o.l.v. Wim Boerman |
Speeldata |