Wim Boerman - Artistieke leiding / dirigent

 

Wim Boerman studeerde fluit aan het conservatorium van Arnhem bij Rien de Reede en Frans van der Wiel. Met collega-muzikanten vormde hij in 1979 orkest de ereprijs, in eerste instantie een collectief zonder dirigent. Hun belangrijkste doel was om nieuwe, speciaal voor het 15-koppige ensemble geschreven stukken uit te voeren op bijzondere locaties (buitenlocaties, markten en musea) en concertzalen. Naar gelang de stukken complexer werden, werd het noodzakelijk dirigenten in te gaan zetten.

Boerman combineerde musicus en dirigent gedurende verscheidene jaren tot de aanstelling als directeur en artistiek leider van het ensemble: een functie die hij tot op heden vervult. In 2005 ontving hij een oeuvreprijs voor al zijn werk en inspanningen van de Poolse en Russische bond van Componisten. Tot 2013 was Boerman als docent fluit en ensembles verbonden aan de Muziekschool/Domein in Arnhem.

In november 2018 ontving Wim Boerman de Theo Bruins Prijs vanwege zijn inzet voor talentontwikkeling en muziekeducatie met orkest de ereprijs. De Theo Bruins Prijs is een prijs van de Gemeente Den Haag op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting, bestemd voor een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het Nederlandse muziekleven.