Over ons

Al 40 jaar is Orkest De Ereprijs hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland. Als ‘instrument voor levende componisten’ geeft Orkest De Ereprijs opdrachten aan componisten voor composities die het orkest zelf uitvoert. Daarnaast neemt het collectief het initiatief voor vernieuwende, interdisciplinaire projecten die het realiseert in samenwerking met partners. Met deze aanpak heeft De Ereprijs een eigen plaats verworven in de wereld van de nieuw gecomponeerde muziek.

De belangrijkste pijlers van het collectief zijn vernieuwing, educatie, talentontwikkeling en interdisciplinariteit. De opdrachten en concerten zijn multidisciplinair, met een ruime keuze uit zangers, instrumentalisten, elektronische kunstenaars, dansers, theatermakers en filmers. Orkest De Ereprijs weet het publiek te verrassen met een eigen klankkleur.

Het orkest heeft een vaste veertienkoppige bezetting bestaande uit twee fluiten, klarinet/basklarinet, twee saxofoons, trompet, twee trombones, hoorn, tuba, elektrische gitaar, basgitaar en slagwerk (klassiek, modern, drums). Hiermee kan het orkest voldoen aan de vaak specifieke wensen van hedendaagse componisten. De opdrachten en concerten zijn multidisciplinair met een ruime keuze uit zangers, instrumentalisten, elektronische kunstenaars, dansers, theatermakers en filmers. Inmiddels heeft De Ereprijsruim 400 opdrachtcomposities uitgeschreven en uitgevoerd.

Samenwerkingen van De Ereprijsbestaan onder meer met: ArtEZ dansacademie Arnhem, Phion, NJON Apeldoorn, Internationale Masterclass Apeldoorn, VO-scholen Gelderland/Utrecht/Overijssel/Nordrhein Westfalen, Gigant Apeldoorn, Musis & Stadstheater Arnhem, Koninklijk Conservatorium Den Haag, ArtEZ Compositie opleiding Zwolle en Arnhem en ArtEZ Muziekdocent Zwolle.