• Start
  • In Memoriam: Louis Andriessen (1939 - 2021)

In Memoriam: Louis Andriessen (1939 - 2021)

Op donderdag 1 juli jl. is Louis Andriessen, één van de invloedrijkste Nederlandse componisten, op 82-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan de ziekte van Alzheimer.

Ons diepe medeleven gaat uit naar zijn vrouw, familie en vrienden.


Als componist vernieuwde Andriessen op een doordringende manier zowel vorm als inhoud van onze hedendaagse muzikale wereld. Hij inspireerde talloze jonge componisten om hun eigen stem in die wereld te vinden. Voor Orkest De Ereprijs betekende hij dan ook zeer veel. Hij ondersteunde alle initiatieven waarmee nieuwe muziek kon worden uitgevoerd. Als senior componist was Andriessen 19 jaar lang betrokken tijdens de Young Composers Meeting, waarin hij als open en nieuwsgierig mentor ruim 250 jonge componisten coachte en inspireerde.

Wij zijn hem voor al zijn inspiratie, invloed en ondersteuning ten zeerste dankbaar.
De Staat
"De minimalistische compositie De Staat betekende eind jaren 70 zijn internationale doorbraak. Hij schreef het stuk als een bijdrage in het debat over de verhouding tussen muziek en politiek. Voor dit werk kreeg Andriessen in 1977 zowel de Matthijs Vermeulenprijs als de eerste prijs van het International Rostrum of Composers." - NOS 

Luister hier naar de opname van De Staat (uitvoering Orkest De Ereprijs in ACEC, Apeldoorn)
 
Luister hier naar de opname van On Jimmy Yancey (uitvoering Orkest De Ereprijs o.l.v. Manoj Kamps tijdens het Andriessen Festival 2021 in Musis Arnhem)

Luister hier naar de opname van Vermeer Pictures (uitvoering RKST21 - Phion & Orkest De Ereprijs o.l.v. Clark Rundell tijdens Andriessen Festival 2020 in het Arnhemse Stadhuis)


Foto Merlijn Doomernik